Cogmed 

Hij/ zij lijkt niet te luisteren naar wat ik zeg,
het kind moet extra aangesproken worden om opdracht uit te voeren,
is snel afgeleid,
let vaak niet op.

Als ik vraag een som uit te rekenen, die hij best aankan, vraagt hij/zij vaak ”Wat was de som ook al weer?”
Hij/zij kan maar moeilijk beginnen aan zijn werk;
als hij/zij al kan beginnen met een taak dan haakt hij vaak halverwege af.
Vraagt vaak “Wat moest ik ook al weer doen?”.
Hij is meestal als laatste klaar

Wat ongeïnteresseerd lijkt, blijkt een probleem te zijn met de aandachtsregulatie. Het probleem verschuift dan van een probleem in de persoon naar een probleem in het brein. 

Nog niet zo heel lang geleden dacht men dat er dan twee opties waren: er mee leren leven of medicatie.

Bij bepaalde aandoeningen zoals ADHD is de capaciteit van ons werkgeheugen verminderd. Beperking van het werkgeheugen leidt tot problemen met ‘executieve taken’ zoals geheugen, concentratie en
planning, deze taken gebruiken we continu in ons dagelijks doen en laten, bijvoorbeeld om ons te concentreren en informatie te verwerken, het zo goed mogelijk functioneren is daarom van essentieel belang.

Voor het verbeteren van het werkgeheugen werkt Praktijk Kijk Mij met de Cogmed Werkgeheugen Training of de Jungle Memory-training. Dit zijn effectieve, in het buitenland wetenschappelijk bewezen* behandelingen voor kinderen en volwassen voor het trainen en revalideren van het werkgeheugen.

Begeleid door een gekwalificeerde Cogmed Coach of Jungle Memory coach van Praktijk Kijk MIj wordt een intensief programma gevolgd op de computer, in de meeste gevallen thuis in de eigen omgeving. Door gevarieerde oefeningen, afgestemd op de capaciteiten van elke deelnemer, wordt het werkgeheugen flink uitgedaagd.

Succesvol
Bij maar liefst 80% van de deelnemers aan de Cogmed Werkgeheugen Training is direct na afronding een significante verbetering zichtbaar bij het concentratie- en redeneervermogen. Daarnaast zijn sommige belangrijke effecten in dagelijkse functies later zichtbaar. 
Ook de Jungle Memory training is wetenschappelijk bewezen effectief. Zie voor meer informatie www.junglememory.nl

* In Nederland is Cogmed erkend door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies voor het niveau ‘theoretisch goed onderbouwd’.
Cogmed is openomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI). Klik hier voor de site van het NJI met alle informatie over de erkenning.

De Werkgeheugen Trainingen leiden tot een verbetering in
• concentratie
• controle over impulsief gedrag
• redeneren
• doorzettingsvermogen tijdens complexe zaken
• resultaten op school